Dünya Çevre Günü Basın Açıklaması

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma
ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

1972 Yılında İsveç’in Başkenti Stockholm’da yapılan Birleşmiş Milletler  Çevre konferansında alınan kararla, 5 Haziran, bütün ülkelerde ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kutlanıyor.
Maalesef bütün dünyanın ortak sorunu haline gelen çevre kirliliği ve sorunları günümüzde insan sağlığını bozacak düzeydedir.
Ölümlere neden olan solunum yolu hastalıklarının çoğu, hava kirliliğinden kaynaklanıyor.Yakıtlarla ortaya çıkan duman, sanayi, petrol, ilaç, plastik ürünler, vidanjör atıkları ve  çöpler çevrede ciddi kirlenmeye sebep oluyor.
İşte bu nedenle,Birleşmiş Milletler, henüz yeni tomurcuklanan yeşil ekonomiyi onurlandırmak amacı ile,bu yıl Dünya Çevre Gününün ‘Yeşil Ekonomi’ ana teması ile kutlanmasına karar verdi.
Bilindiği gibi, son yıllarda dünyamızın ve insanlığın geleceğini tehdit etmekte olan küresel iklim bozukluğu ile mücadelede yeşil ekonominin benimsenip yaygınlaştırılması gerekir.
Bu amaçla,gelir ve istihdamların artırılması için yapılan tüm faaliyetlerde, devlet ve özel kişiler, karbon emisyonunu ve kirliliği azaltıcı önlemler almalı, ağaç varlığı artırılmalı,enerji ve kaynaklar verimli kullanılmalı, biyolojik çeşitlilik korumalı ve ekonomik kayıpların önlenmesine dikkat edilmeli.
Çağdaş ülkelerde bu anlamlı günde; sürdürülebilir, sağlıklı, güzel çevre için ve yeşil ekonomi için hizmet eden kişiler, işletmeler ve organizasyonlar, ödül verilerek onurlandırılıyor. Bu gün çeşitli eğlence ve etkinliklerle, kutlanıyor.
Fakat biz bu anlamlı günü kutlamak yerine, çözüm bekleyen çevre sorunlarını gündeme getirerek politikacıların dikkatini çekmeğe ve onları eyleme zorlamak için mücadele ediyoruz.Çünkü ülkemiz, gerçekten  çevre bakımından iç açıcı durumda bulunmuyor.
Oysa ülkemizin küçük olması, okuma yazama oranımızın oldukça yüksek, kişi başına düşen devlet görevlisi bakımından dünyada en ön sırada bulunmamız nedeniyle, doğasal çevremizin bütün dünyada örnek gösterilecek durumda bulunması gerekirdi.
 Fakat gelenek haline getirilen,politikacıların popülizm hastalığı, kötü yönetim anlayışı, bozuk düzen ve bazı Sendikaların halkın çıkarlarını umursamayan tutumu nedeniyle, 21. Asırda vatandaşların sağlığını tehdit eden, kolayca çözümlenebilecek basit çevre sorunları ile uğraşıyoruz.
Hükümette sırf çevre konusunda hizmet vermek amacı ile  Bakanlık bulunmasına, tüm yerleşim yerlerinin Belediyelere bağlanmasına, etkili  çevre yasasına karşın, en basit sorunlar askıda bulunuyor. Halktan alınan çok ağır vergilere rağmen, çevremizin, temiz, sağlıklı, güzel, sürdürülebilir olması için, ilgililer yükümlülüklerini yerine getirmiyor.
 Bitki örtüsü fakiri ülkemizde ağaçları koruyup artıracağımıza çarpık yapılaşma, başı boş keçi otlatılması, keserek ve yakarak,  yok ediyoruz.Vidanjör suları gelişigüzel alanlara boşaltılıyor.Uçak alanı yanındaki atık su arıtma tesisinde gerekli önlemlerin alınmaması sonucu, yabancıları pis koku ile karşılıyoruz.Sahillerimiz, tarım arazileri, ana yol kenarları, refüjler, ormanlar, tarım arazileri hatta başkentteki boş arsalar çöplerle kaplı.
21. asırda arızalanan pompa istasyonu, grev bahanesi ile onarılmıyor ve aylarca atık suların evler arasından akan dereye dökülmesine seyirci kalınıyor. İnsanların sağlığının tehdit edilmesi umursanmıyor.
Başkentimiz bile  yeşil alan ve parklar bakımından fakir. Kaldırımlar ağaçlandırılmadığı için kavurucu sıcaklar nedeniyle yayalar tarafından kullanılamayacak durumda.
KEMA Vakfı olarak, daha sürdürülebilir , temiz, sağlıklı, güzel ve yeşil ekonomi için, ilgililerin yükümlülüklerinin bilincinde hareket etmesini, çevreye daha fazla önem vermesini ve sorunları çözmesini bekleriz.

Dr. Orhan Aydeniz
(KEMA Mütevelliler Heyeti Adına Başkan)