Lefkoşa'da Çevre Sorunları

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma
ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

BES (Belediye Emekçileri Sendikasının) grevi nedeniyle, Lefkoşa adeta çöplük haline gelmiştir. Başkentimizin her yerinde biriken ve artan sıcakların da etkisi ile kokuşan, mikrop kaynağı oluşturan çöpler, artık vatandaşların sağlığını tehdit etmeye başlamıştır.
            Hele grev nedeniyle Göçmenköyde dereye kanalizasyon suyu verilmesi sonucu, ortaya çıkan sağlık bozucu ve rahatsız edici pis koku, bölgede yaşayan vatandaşları perişan etmiştir.
            Çalışanların grev yapması anayasal bir haktır.Fakat, sağlıklı yaşamak da, vatandaşların en doğal hakkıdır.Hiç bir demokratik hakkın, başkalarına zarar verebilecek sınırları aşması kabul edilemez.
            Ayrıca, Belediye Sendikası ile Belediye Başkan ve Meclisinden oluşan yöneticiler arasında, ihtilaf varsa, bunun bedeli, halka ödettirilemez.
Kimin haklı, kimin haksız olduğu vatandaşı ilgilendirmez. Belediye’ye ödediği; sağlık, temizlik, ilaçlama, emlak gibi vergilerin, karşılığını almayı bekler.
Öte yandan,dünyada hiçbir şey, insan sağlığından daha öncelikli ve değerli değildir. Bu nedenle, Hükümet, soruna müdahil olmadığını açıklamak yerine, halkın mağduriyetinin önlenmesi ve salgın bir hastalık ortaya çıkmasını önlemek yükümlülüğündedir.
Hükümet, Belediyelerin özerk kuruluşlar olduğunu ileri sürerek, soruna seyirci kalamaz. Vatandaşların sağlığının bozulmasına, mağdur edilmesine, salgın hastalık ortaya çıkmasına seyirci kalamaz.
             Hükümetin sağlık Bakanlığı, pis kanalizasyon sularının meskun bölge içindeki dere yatağına dökülmesinin ve çöp yığınlarının günlerce haftalarca çevrede kalmasının, mikrop kaynağı oluşturmasının sağlık bakımından ne kadar ciddi sorun olabileceğinin bilincindedir.
Başkentimizin her yerinde çöp yığınları oluşması, turizm sektörü için de ciddi bir olumsuzluk olup, ülkemizin imajına da gölge düşürüyor.
Bu nedenle, günlerce hatta haftalarca çöplerin kaldırılmaması ve Başkentimizin adeta çöplüğe dönüşmesi karşısında, hükümetin umursamazlığı gerçekten üzücüdür.
             Lefkoşa halkı, gerçekten çok tehlikeli ve rahatsız edici,  bir çevre kirliliğinin ciddi tehdidi altında bulunuyor.Bu nedenle, maddi – manevi zararlara yol açabilecek salgın bir hastalık oluşmadan, hükümetin, çöp kirliliğini ve dereye kanalizasyon suyu verilmesi sorununu, acilen çözmesi beklenir

Dr. Orhan Aydeniz
(KEMA Mütevelliler Heyeti Adına Başkan)